HTML

Út a Szebb Jövőbe

A globális gazdasági, és emberi válság kezelési lehetőségei. A blog minden egyes részlete szabadon terjeszthető. A szebb jövő csak hit, és idő kérdése. Hogy mennyi idő, rajtunk múlik.

Friss topikok

  • egy magyar lélek: twitter: egymagyar (2011.02.05. 16:04) Az EU egységének vége
  • egy magyar lélek: @Endru: Köszönöm. Egyenlőre már az is pozitív fordulat lenne, ha kialakulna egyfajta kommunikáció ... (2010.09.09. 00:36) Bevezető

Linkblog

Új világrend hajnalán

2010.08.08. 12:26 egy magyar lélek

IX. Éhezés és mértéktelen húsfogyasztás

 

 Szorosan kapcsolódó: Hány vágóhíd egy Ferrari?

 Jelentős mértékű drágulás várható

 

 

Az utóbbi években egyre több olyan hír látott napvilágot, miszerint globálisan túlzásba visszük az állattartást, mi több, embertelen módon, kis helyekre összezsúfolva, rossz körülmények között tartjuk őket. Haszonállatokra természetesen szükségünk van, többek között tejtermékek előállításához, és egyre inkább megéri majd az erejüket is újra komolyan figyelembe venni (az ember és állat számára kölcsönösen hasznos együttélés keretein belül természetesen). Viszont, ilyen mértékben táplálkozási célra tartava őket azt érjük el, hogy a mezőgazdaság össztermelékenysége csökken, mert azzal, hogy a megtermelt növényeket feletetjük az állatokkal, kevesebb táplálékot nyerünk.

Ráadásul, számtalan jele van anatómiai felépítésünkben, hogy nem vagyunk húsevő faj. Egyik legszemléletesebb, a bélrendszer hosszúsága, ami rengeteg problémát is okoz:

“A bélrendszer hosszúsága a húsevő állatoknál a testhosszhoz képest rövid, mert a hús hasznosítható tápanyagai hamarabb lebonthatóak, kivonhatóak a táplálékból. Az ember és a növényevők bélcsatornája relatíve hosszabb, ami a növényi rostok jobb megemésztését teszi lehetővé. Ha viszont hús kerül bele, az emésztetlen húsfehérjék megrothadnak, és lassúbb távozás miatt több káros bomlástermék keletkezik és szívódik fel” (Forrás: Dr. John Harvey Kellogg).

Sir Isaac Newton, Albert Einstein, Thomas Edison, Benjamin Franklin -és még sorolhatnánk a neveket- mindannyian tudták.

„Semmi sem lesz kedvezőbb hatással az emberiség egészségére és túlélési esélyeire, mint a vegetáriánus étkezésre való áttérés." Albert Einstein.

Mielőtt reflexszerűen elítélnénk Einsteint, amiért kiejtette száján a vegetáriánus szót, nézzük az egész kérdést kissé globálisabb szemmel, felül emelkedve a saját ízlésünk behatároló erején. A mértékletesség ma Magyarországon, már hatalmas előrelépés lenne. Nem is találhatnánk kedvezőbb alkalmat az önmegtartóztatás elkezdésére, mint napjainkban, mikor a gabona és egyéb mezőgazdasági termékek ára ugrásszerűen emelkedni fog*, így várhatóan az ezekkel táplált állatok húsa is jelentősen többe kerül majd.

*: Oroszország exporttilalmat rendelt el a pusztító tűzesetek miatt, hogy elkerüljék a belső piaci hiányt, így a világ negyedik legnagyobb gabona exportőre várhatóan 2010. 08. 15-től 2010. 12. 01-ig kiesik a globális piacról. Továbbá, szomszédunkban, Ukrajnában, de más környező országokban, köztük hazánkban is, jóval kevesebb gabonatermés várható. A korábbi bejegyzésekben emlegetett, meghatározó szereppel bíró kereslet-kínálat összefüggés alapján, a közeljövőben drágulás várható gabona, illetve minden olyan termék kapcsán, ahol az felhasználásra kerül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utaszebbjovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr682207150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása