HTML

Út a Szebb Jövőbe

A globális gazdasági, és emberi válság kezelési lehetőségei. A blog minden egyes részlete szabadon terjeszthető. A szebb jövő csak hit, és idő kérdése. Hogy mennyi idő, rajtunk múlik.

Friss topikok

  • egy magyar lélek: twitter: egymagyar (2011.02.05. 16:04) Az EU egységének vége
  • egy magyar lélek: @Endru: Köszönöm. Egyenlőre már az is pozitív fordulat lenne, ha kialakulna egyfajta kommunikáció ... (2010.09.09. 00:36) Bevezető

Linkblog

Új világrend hajnalán

2010.07.20. 15:13 egy magyar lélek

IV. Jövőnk záloga, a megújuló energia

         Az I. bejegyzésben idézett szituáció, amint egy ország nehézségekkel küzd számlái kifizetését illetően, nem egyedi eset. Az energia egyre drágább lesz, és könnyen előfordulhat, hogy egy-egy ország csak nagyon drágán, vagy egyáltalán nem akarja majd eladni nekünk. Képzeljük el, ha például arab embertársaink rájönnek, hogy olaj már nincs olyan sok, és inkább megtartják maguknak (bővebben az elméletről: http://en.wikipedia.org/wiki/Export_Land_Model). Az ő szempontjukból megérthető, és ha békés szándékkal gondolkozunk, akkor mi csak annyit mondhatunk, igazuk van (legyen bármilyen szövetségesünk is ahhoz a bizonyos véleménynyílvánításhoz).

Azt viszont, ami nekünk van, maximálisan ki kell használnunk. Vannak folyóink, ha nem is nagyesésűek (de volt hogy őseink a Tiszát alakították át igényüknek megfelelően). Van rengeteg napsütés, a legkiválóbb mezőgazdasági lehetőségeink, biomassza, geotermikus energia, és kellően sok szél. 

Ki kell építenünk egy teljesen új, komplex, megújuló energiákra épülő rendszert. 

A feladat nem reménytelen, ám cselekednünk kell. 

Üzleti szempontból, nem-e lenne jó befektetés hazánk részéről, az önállóan kibocsátott magyar forintot, szélerőmű parkok, geotermikus hőszivattyúk, esetleg napelemek és egyéb megújuló energiaforrásokba fektetni? A munka eredményeként előálló, állami tulajdonban levő készülékek, és alkatrészeik olyan értéket képviselnek már napjainkban is, amelyek biztos fedezetet nyújtva erőssé tehetik a forintot. Ha pedig egyszer országunk önállóan, vagy másokkal baráti szövetségben el tudja látni magát energiával, és ezzel párhuzamosan anyagilag is függetlenné válik, megérkezünk utópia előterébe. A kijelentés teljesen komoly, egy ilyen társadalom előtt ugyanis olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyeket ma még elképzelni sem tudunk. Amennyiben azonban az ellátó rendszer magánkézbe kerül, vagy továbbra is külföldi hitelekből építkezünk, a függőségi helyzet továbbra is fennáll.

Abban az esetben, ha nem kezdünk bele a munkába, a következmények súlyosak lehetnek. Manapság is kiszolgáltatottak vagyunk energia szempontjából, de a jelenlegi tendenciát figyelembe véve, ez csak fokozódni fog.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utaszebbjovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr792163847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása