HTML

Út a Szebb Jövőbe

A globális gazdasági, és emberi válság kezelési lehetőségei. A blog minden egyes részlete szabadon terjeszthető. A szebb jövő csak hit, és idő kérdése. Hogy mennyi idő, rajtunk múlik.

Friss topikok

  • egy magyar lélek: twitter: egymagyar (2011.02.05. 16:04) Az EU egységének vége
  • egy magyar lélek: @Endru: Köszönöm. Egyenlőre már az is pozitív fordulat lenne, ha kialakulna egyfajta kommunikáció ... (2010.09.09. 00:36) Bevezető

Linkblog

Új világrend hajnalán

2011.03.02. 15:14 egy magyar lélek

A megosztottság terjedése felgyorsul

Megosztottság. A szó amely megrengeti a világot. Nem lehet elégszer elmondani és hangsúlyozni, figyelnünk kell terjedését, hogy mire elér minket, józan, tudatos döntéseket tudjunk hozni. A jelenség Líbián keresztül mély gyökereket tudott verni, az eseményeket szemlélve egyértelmű, hogy egyre több nemzet foglal máris állást, határolódik el valamelyik tábortól, vagy épp csatlakozik hozzá. A folyamat lehetőség szerint röviden: 

"feb. 28. 12:21 Líbia ausztriai nagykövetsége a felkelők mellett: Líbia bécsi nagykövete távozásra szólította fel Kadhafit, egyben bejelentette, hogy a követség összes dolgozója a felkelők mellé áll, már fel is vonták a történelmi zászlót a Kadhafi-féle zöld helyett.

feb. 28. 13:57 Németország kész 60 napra felfüggeszteni minden gazdasági kapcsolatát Líbiával, hogy Kadhafit elvágják azoktól az anyagi forrásoktól, amelyek segítségével újabb fegyvereseket toborozhat. Guido Westerwelle szerint Kadhafi tettei "bűnök. Meg kell tennünk mindent, hogy a gyilkosságok ne folytatódhassanak."

feb. 28. 17:08 Nem zárjuk ki a katonai lehetőségeket, mondta David Cameron brit miniszterelnök a parlament előtt elmondott beszédében. Kifejtette, hogy ennek keretében a védelmi minisztérium a szövetségeseikkel együtt dolgozik egy repüléstilalmi övezet tervein.

feb. 28. 18:17 Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a genfi ülés után azt mondta, hogy a Líbia körüli amerikai erők átcsoportosítása nem küszöbön álló katonai akcióra utal, az egységek humanitárius segítséget nyújthatnak és lehetséges kimenekítésekben is segíthetnek. A repüléstilalmi övezet terve a tárgyalási szakaszból, az aktív megfontolásébe lépett, jelentette az al-Dzsazíra tudósítója Washingtonból.

feb. 28. 20:04 Egy BBC-nek nyilatkozó pakisztáni mérnök szerint a helyzet egyre elviselhetetlenebb Triploiban. A városból nem lehet kijutni, se oda bejutni, a piacok zárva vannak, legfeljebb kenyeret lehet kapni, de három órát kell sorban állni érte.

feb. 28. 20:20 A felkelők külföldi segítséget kérnek: Martin Chulov, a Guardian riportere azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy a felkelőknek nincs elég fegyverük, és azt mondták neki, külföldi légi támogatást várnak.

márc. 1. 00:48 A rizs ára néhány nap alatt az ötszörösére emelkedett, egy ötkilogramos csomagért körülbelül nyolcezer forintnyi összeget kell kifizetni. A pékségek korlátozták a kenyéradagokat, egy-egy család maximum öt kenyeret vásárolhat meg egyszerre. Húsáruhoz pedig már nagyon nehéz hozzájutni, mert a hentesek már ki sem nyitnak. (Al-Dzsazíra)

márc. 1. 08:44 Már nemcsak élelmiszerhiány fenyeget, a gyógyszerkészlet és az üzemanyag is rendkívül gyorsan fogy. (al-Dzsazíra)

márc. 1. 11:43 Az ENSZ menekültüggyel foglalkozó szervezete szerint a tunéziai-líbiai határon már válsághelyzet van, 75 ezer menekült érkezett ide február 20. óta. (AFP)

márc. 1. 14:05 Moszkva morgolódik: "Kadhafi politikai élőhalott, akinek nincs helye a modern, civilizált világban", így fogalmazott az Interfax hírügynökségnek a Kreml egyik, magát megnevezni nem kívánó forrása. (al-Dzsazíra)

márc. 1. 18:56 Orbán tájékoztatta az ET-t a líbiai evakuálásról: Az EU soros elnökségét betöltő Magyarország a szükséges konzultációk után működésbe léptette az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát a Líbiában rekedt európai polgárok evakuáláshoz, a magyar hatóságok sikeres küldetést hajtottak végre a hétvégén, 27 magyart és 66 további uniós állampolgárt Budapestre menekítettek, tájékoztatta Orbán Viktor kedden az Európai Tanács elnökét. Orbán Viktor arról írt a levélben, hogy Magyarország fenntartja az Európai Unió képviseletét is ellátó tripoli nagykövetségének működését. (MTI)

márc. 1. 19:35 Már közelebb vannak Líbiához az amerikai hadihajók: A hétfőn bejelentett átcsoportosítások alapján amerikai hadihajók közelebb hajóztak Líbiához, mivel az ameirkai vezetés humanitárius vészhelyzetre készül, jelentette be Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Újból megismételte, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, azonban ezt nem részletezte. (BBC)

márc. 1. 21:59 Az ENSZ közgyűlése felfüggesztette Líbia tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában, amiért a líbiai erők erőszakot alkalmaztak a tüntetők ellen, "durván és folyamatosan megsértették az emberi jogokat". A döntést egyhangúan hozta meg a 192-tagú közgyűlés.

márc. 2. 09:15 Óráról órára romlik a menekültügyi helyzet: A tunéziai kormány legfrissebb összesítése szerint legalább nyolcvanezer menekült érkezett az országba Líbiából az elmúlt napokban. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa, Antonio Guterres szerint a helyzet óráról órára romlik, lassan humanitárius katasztrófává fajul. Szerinte rengeteg menekült tart a határ felé. (BBC)

márc. 2. 11:47 Lelőttek egy vadászgépet Azsdabíjában: Az al-Jazeera jelentése szerint a felkelők lelőttek egy Kadhafihoz hű, a várost támadó vadászgépet.

márc. 2. 11:50 Az Arab Liga elutasítja a külföldi katonai beavatkozást: A Reuters jelentése szerint az Arab Liga szerdai találkozóján elfogadandó határozatban el fogják utasítani a külföldi katonai beavatkozás lehetőségét Líbiában. Ahmed Ben Heli, a liga főtitkárhelyettese szerint legalábbis ilyen értelmű határozattervezetet terjesztettek be kedden az állandó képviseletek vezetői. (Guardian)

márc. 2. 11:52 A líbiai állami tévé szerint a törökök is elutasítják a beavatkozást: nem az igazmondásáról híres líbiai állami tévé jelentése szerint Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök biztosította Szaif al-Iszlám Kadhafit, hogy a NATO bármilyen líbiai beavatkozását illegitimnek fogja tekinteni és megpróbálja megakadályozni. (BBC)

márc. 2. 11:56 Chávez a latin-amerikaiak szolidarításáról biztosította Kadhafit: (...) "Chávez elnök azt mondta vezér testvérének, hogy Latin-Amerika népei mellette állnak és áldozatokra is készek szolidaritásuk bizonyítására" - hangzott el a riportban. (BBC)

márc. 2. 12:15 Bombázni kéne a légtérzár előtt: Az Egyesült Államok nem zárta ki a repüléstilalmi zóna ötletét, de James Mattis, az amerikai haderő Középső Parancsnokságának vezetője szerint ehhez előbb meg kéne semmisíteni a líbiai radarokat és a légvédelmi rakétaütegeket. "Nem egyszerűen arról van szó, hogy odamegyünk, és azt mondjuk, mostantól nem repültök" - mondta a BBC-nek.

márc. 2. 12:16 Ahmadinezsád is a Nyugatot fenyegeti: Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is beállt azok sorába, akik a katonai beavatkozás ellen szólaltak fel. "Tudniuk kell, hogy ha inváziót indítanak, Észak-Afrika és a Közel-Kelet népei felkellnek és megássák katoánik sírját" - üzente a nyugati országoknak. (BBC)

márc. 2. 13:24 Kadhafi most azt követeli, hogy az ENSZ vizsgálja ki a történteket. Ezután azt fejtegeti, hogy a felkelés - aminek kirobbantásával az imént még az al-Kaidát vádolta - az amerikaiak trükkje, akik kolonializálni akarják Líbiát, és el akarják venni az olajat. Ezután megint azt állítja, hogy minden tüntetés mellette és forradalma mellett volt. "Utolsó vérünkig harcolni fogunk, északtól délig!" - adta ki a jelszót." 

(Forrás: http://index.hu/kulfold/2011/02/18/lazongas_az_arab_vilagban/

A jelenleg zajló események annak ellenére is megrázóak, hogy várhatóak voltak (bár semmiképp sem üdvözölhetők), és esetleg igyekezhettünk lelkileg felkészülni rá. Legyen bár a mai nemzedék akció és horror filmeken edzett, a valóság ténye, mint borzalmas adalékanyag, belevegyül a lőtt sebek véres látványába (www.youtube.com), egy pillanatra lerántva minket egyfajta érzelmi pokolba. Ezen állapotból, melyet a tehetetlenség, a félelem, és az ezekből adódó kétségbeesés jellemez, a tudatosság ránthat ki bennünket. Nagyon fontos hogy képesek legyünk feldolgozni a megrázó képeket, irányítani érzelmeinket a tudatunkkal. Legyen bár Isten útja az ami a szívünkben rejlik (és ezt a jelenséget szavakkal pontosabban leírni aligha lehet), most és a közeljövőben erősnek kell lennünk, koncentrálnunk kell, hogy szeretteinkért és minél bővebb környezetünkért a legtöbbet tehessük. Ennek lesznek technikai elemei (hamarosan részletezésre kerül), valamint nagyon fontos hogy érzelmi támaszként szolgálhassunk. Ehhez segítség képpen, a sokunk otthonában megtalálható Házi Áldásból következzen egy sajátos szerkezetű idézet:

Hol hit, (...) Ott szükség nincsen.

 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://utaszebbjovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr982704294

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Marihuánával és seggel üzennének Orbán Viktornak 2011.03.02. 18:41:49

 Beindult a népművészet az LMP facebook oldalán.Gandzsabokorral, kolbásztöltéssel, rohadó naranccsal, és meztelen seggel egyaránt üzennének az LMP hívei a miniszterelnöknek.Orbán Viktor 12 homályos kérdésére válaszul az LMP arra kérte a facebook n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása