HTML

Út a Szebb Jövőbe

A globális gazdasági, és emberi válság kezelési lehetőségei. A blog minden egyes részlete szabadon terjeszthető. A szebb jövő csak hit, és idő kérdése. Hogy mennyi idő, rajtunk múlik.

Friss topikok

  • egy magyar lélek: twitter: egymagyar (2011.02.05. 16:04) Az EU egységének vége
  • egy magyar lélek: @Endru: Köszönöm. Egyenlőre már az is pozitív fordulat lenne, ha kialakulna egyfajta kommunikáció ... (2010.09.09. 00:36) Bevezető

Linkblog

Új világrend hajnalán

2010.08.03. 10:52 egy magyar lélek

VIII. Egészségügyi reform

 

Ilyet már hallottunk mostanában. Annak ellenére, hogy kórházaink az igénytelenség határát súrolják, eszköz és emberhiány van, egész jól állunk. Egészségügyi ellátási rendszerünk ugyanis nem változott amerikai mintára, nem lett profit orientált. Amerikában, több kisebb, egymással konkuráló egészségbiztosító van, amelyek a haszon megszerzését az emberi érdekek elé helyezik. Az eredmény olyannyira lehangoló, hogy Michael Moore amerikai filmrendező Sicko címmel dokumentumfilmet készített arról, milyen borzasztó bánásmódot, és kihasználtságot eredményez a rendszer.

Nekünk magyaroknak, két szempont alapján kell reformálnunk. Mi a jobb üzleti szempontból, illetve, mi a jobb nekünk, embereknek. A két szempont nem feltétlenül áll ellentétben egymással, létezik megoldás.

Engedjük el a fantáziánkat egy kicsit. Az utópikus történetek nagy részében, a betegség sokkal kisebb mértékben van jelen a társadalomban. Ez teljes mértékig meg is valósítható. Az orvostudományt, a fejlett, pénzügyi világban először, a

megelőző orvostudomány

irányába kell fejlesztenünk.

Gyógytornászok sokasága van ma hazánkban munka nélkül, azért, mert egyre kevesebb pénz jut az ilyen irányú terápiára. Kérdezzék meg bátran egyiküket, milyen fontos lenne az egészségügyben a megelőzés, az egészséges életmód.

A megelőző orvostudomány hangsúlyozása éppúgy hasznos üzletileg, mint emberileg. A fizikai szenvedés, fájdalom, és lelki megrázkódtatás mennyiségének csökkenése, már önmagában indokolttá teszi. Igaz, hogy megvalósításához társadalmi szemléletváltás kell, az egyetemeken pedig bizonyos tantárgyak hangsúlyosabbá tétele, ám ha megvalósul, az egészségügy végre nem „betegségügy” lesz.

A gyógyszeripar napjaink egyik legnagyobb üzlete. A profitorientáltság mekkája. Nézzünk közelebbről néhány manapság divatos hatóanyagot.

Az antibiotikumok, a gyógyszeripar igazi sztárjai. Mellékhatásuknál fogva tönkreteszik a bélflórát, és újabb betegségekkel szemben még kevésbé leszünk ellenállóak. Elvétve fordul csak elő, hogy orvosunknál kapunk antibiotikum után, bélflóra helyreállítására szolgáló készítményt.

A vitaminok között megkülönböztetünk szintetikus, vagyis vegyi úton előállított, valamint organikus vitamint, melynek nagyon jó a felszívódása és hatása a szervezetben. A szintetikus vitaminok kevésbé hasznosak, és olykor meg is terhelik szervezetünket. A C-vitamin szintetikus és organikus formája között például jelentős összetételbeli különbség van. Gyógyszertárainkban, szintetikus vitamin kapható. Ez azért fordulhat elő, mert a gyógyszergyáraknak nem érdeke, hogy mi, egészségesek legyünk. Ha azok lennénk, apadna a bevételük.

Jó szokásainkhoz híven, egyetlen gyógyszergyárat sem vádolhatunk semmivel, ők csupán teszik, amit tenniük kell, amit tulajdonosaik elvárnak. Azt viszont megtehetjük, hogy saját gyárakat építünk, és -akár népi gyógymódunk felújításával egybekötve- felvásárlópiacot teremtünk magunk közt, saját gyógyszereinkre. Jelenleg, a gyógyszeripari cégek által fizetett emberek, úgynevezett orvoslátogatók működnek, hogy anyagi juttatás ellenében az ő gyógyszerük kerüljön a receptre. A szabad piac tehát meglehetősen kártékony torzulásokkal érvényesül ebben a szektorban, az anyagi érdekek előtérbe kerülése miatt.

Orvosaink többsége, végső soron állami alkalmazott. Miért ne lehetnének állami orvoslátogatók, vagy helyettük inkább képzés, amin a szakemberek folyamatosan ismerkedhetnének az új, magyar gyógyszerekkel?

Nagyon fontos lépés, hogy orvosainkat ténylegesen érdekeltté kell tenni abban, hogy egészségesek legyünk. “Az ókori Kínában az orvosokat nem azért díjazták, ha meggyógyították a betegeiket, hanem azért, ha a rájuk bízott emberek nem betegedtek meg.” (Forrás: www.egeszseg-portal.hu)

Már amit a gyógyszereinken megspórolhatnánk, abból több fizetés, és ezzel együtt több megbecsülés jutna orvosainknak, amivel párhuzamosan örökre véget érhetne a hálapénz nevű rémálom.

"A jövő orvosa nem orvosságot fog felírni, hanem felkelti páciensei érdeklődését a diéta, testkultúra iránt. Továbbá megmutatja nekik, a betegségek okát és a megelőzés módját."

Thomas Edison

Látható, hogy egy hatékony egészségügyi reformot kizárólag az emberi és üzleti érdekek szinkronba hozásával lehet megvalósítani. Jelenleg a társadalmi és gazdasági rendszer több pontján, ezen érdekek nem egyeznek, ami gyakran tarthatatlan állapotot eredményez.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://utaszebbjovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr452195173

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A közoktatásrul 2010.09.09. 16:10:31

Készül az új oktatási törvény és a nemzeti alaptanterv. A következő hónapokban eldől, hogy gyermekeink – köztük az enyém is – milyen iskolákban, milyen tanároktól, mit fognak tanulni. Eldől, hogy a következő generáció megkapja-e azokat az a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása